Anmeldelse Saturday suggestions

SATURDAY SUGGESTIONS: DUNKIRK (MOVIE)

5. august 2017

Denne uges anmeldelse går ud til filmen Dunkirk, som lige nu kører på højtryk i biograferne. Læn dig tilbage, og læs dette inden du tager ind og ser filmen.

Kort og godt: Dunkirk foregår i starten af Anden Verdenskrig (år 1940) og omhandler slaget ved Dunkirk (Frankrig), hvor franske og engelske soldater var blevet jaget ud mod havet af tyskerne, og derfor stod i en utrolig usikker position. Man ser filmen fra tre perspektiver – fra luften, vandet og på land, og mærker den nervepirrende og fuldstændige uudholdelige choktilstand, som soldaterne gennemgår. 

Jeg ved ikke om det var fordi jeg havde haft en hård 8-timers vagt på arbejdet, sovet for lidt natten før,  havde de forkerte forhåbninger, eller om jeg simpelthen ikke var publikummet til denne film. Der var mange elementer jeg ikke fangede, og jeg brugte for meget energi på at lede efter sammenhængen mellem ting, jeg efterfølgende fandt ud af ingen sammenhæng havde. På trods af det, var jeg utrolig fascineret af hvor levende en følelse man som seer sad tilbage med, og hvor utrolig flotte klip man havde formået at lave, her var klippene fra luften især min favorit. Filmen er lang, men handlingen og dialogen er sparet væk. Klippene taler for sig selv, hvis man altså når at opfatte hvad der sker (det gjorde jeg altså ikke altid).

Jeg brugte lang tid på at finde sammenhængen mellem de tre krydsklipninger, men fandt til sidst ud af at der ikke var nogen sammenhæng, men at det skulle skildre tre forskellige positioner at se krigen fra. Hvis jeg havde vidst det fra start, havde jeg nemmere kunne leve mig ind i de flotte billeder, dygtige skuespillere og interessante vinkel på krigen. Hvis du har en god detajleret forforståelse for 2. verdenskrig, tror jeg bestemt også at filmen åbner sig mere op, og jeg kunne sagtens finde på at se den igen.

Tag ind og se Dunkirk, men vær opmærksom på at du ikke finder et konkret handlingsforløb eller en bestemt hovedperson, men i stedet får lov at leve dig ind i tre forskellige perspektiver fra krigen, som til sammen gør at du sidder tilbage med en nervepirrende, stressende, men også taknemmelig følelse af at der er nogen der har ofret så meget, for at vi andre står her i dag.

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar