Debat

SELVISCENESÆTTELSE? JEG SYNES NU NÆRMERE DET ER KUNST

18. januar 2017

samlet

Jeg er i tvivl om dette udtryk findes (det gør det nok ikke), men når jeg kigger på ovenstående billeder, bliver mine øjne “glade”. Mættet af indtryk. Tilfredsstillede. Jeg får lyst til at kigge mere på dem, får lyst til at hænge dem op og lade dem inspirere mig. For det gør de. Hvorfor gør de det?

Ét af svarene er farvekombinationerne. Jeg er utrolig inspireret af disse jordfarver lige nu, den mørkerøde og den lyserøde. Men er det tilfældigt at så mange af billederne i mit tumblr feed ser sådan her ud? At mange af billederne gør mine øjne “glade og mætte”?

Nej, selvfølgelig ikke. Billederne er opstillede, og det er okay. Billederne er gennemtænkte og bearbejdede. Det er ikke tilfældigt at buksebenet på billedet i nederste venstre hjørne, perfekt komplimenterer den brune baggrund. Det er ikke tilfældigt at både nederdel, brevsprække og klemmen på tasken på billedet i midten, er i farven guld. Det er opstillet, præcis for at gøre vores øjne mætte og dermed inspirere os.

Lige nu er det utrolig farligt at stille sig op imod folk, (og dem er der efterhånden mange af), som mener at man på de sociale medier, skal vise hverdagen og verdenen, præcis som den er. Uden opstillede billeder, uden filter, uden redigering. Jeg kan sagtens se pointen i, at man ikke skal tro at virkeligheden er som på de sociale medier, men mange af os er efterhånden vokset op med de sociale medier og vi kender præmissen. Vi ved godt, verden ikke ser sådan ud. Vi ved godt, at der er lagt et filter over, at hun har brugt 20 minutter for at finde den rette baggrund , eller at billedet er taget om 200 gange, for at det endelig ser godt ud. Men skal vi ikke hellere rose dem, der gider bruge tiden på det, i stedet for at starte en 3. verdenskrig i medierne, fordi vi viser billeder, som ikke afspejler den 100 % sande virkelighed?

Jeg siger ikke, at du ikke må tage billeder af din rugbrødsmad, og lægge den på insta fordi den ikke er fash nok, men hvis du gør, er din hensigt forhåbentlig heller ikke at vise et flot billede frem. Så er din hensigt at vise dine venner og bekendte, hvad du fik til frokost, og det er også okay.

Men jeg synes nu også det er vigtigt, at huske det smukke i disse opstillede, redigerede, photoshoppede billeder. Der er nogen der har brugt forfærdenlig lang tid på at opstille, redigere og photoshoppe og når det så lykkedes, når det netop fanger din opmærksomhed, og mætter dine øjne for indtryk – ja, så synes jeg det er lovligt at kalde det kunst.

Vi ved jo godt, at modeller ikke har perfekt hud. At de også har fedtet hår og spiser leverpostejsmadder. Vi ved godt at bloggerne ikke udelukkende spiser avo-madder og drikker fiji-vand. Vi ved godt at deres ris også brænder på. At deres kaffe bliver kold. At deres tøj strammer, og at de også har noget mellem tænderne. Efter min mening er en god blogger også en, der viser begge dele. Den perfekte og uperfekte side af deres liv, for på den måde føler jeg at jeg kommer tættere på dem. Men på min Instagram og min Tumblr følger jeg en masse mennesker, bare fordi deres billeder er lækre og tilfredsstiller mine øjne – og det er altså også helt okay.

pssst… husk også at følge min Instagram @majaneya, hvis du også vil følge med i mit uperfekte liv uden for bloggen.

white1

Relaterede Indlæg

4 Kommentarer

 • Svar Helena 18. januar 2017 at 21:45

  Et indlæg der virkelig rammer spot Maja <3 Jeg kunne ikke være mere enig.

  • MajaNeya
   Svar MajaNeya 18. januar 2017 at 23:16

   Tusind tak, Helena! Det er jeg så glad for!

 • Svar Camilla Sofie 18. januar 2017 at 22:24

  Interessant synspunkt 😀

  • MajaNeya
   Svar MajaNeya 18. januar 2017 at 23:16

   Det er jeg glad for du synes! 🙂

  Skriv kommentar